Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Děsivé setkání s londýnskými salóními komunisty.

Britové jsou, dle mých zkušeností, sebestředným, do sebe zahleděným národem tak jako Češi, Poláci, nebo Nizozemci. Možná ještě o něco více, protože Britové mají delší historii, větší průmyslový sektor a úspěšnější kulturní memy. Navíc jsou dost ovlivněni svým ex-velmocenským postavením a ve škole se neučí moc zeměpisu. My Češi jsme hrdí na Budvar, Škodovku (Tatru), Franze Kafku - to vše je pro Brity mimo jejich rozlišovací schopnost. Každý národ má někde v kolektivním nevědomí pocit, že je pupkem světa, národy (ex-)velmocenské, věří že jsou pupkem Mléčné dráhy. Teprve když se stanete imigrantem - živočichem v cizí zemi pochopíte, jak jsou tyto nevědomé pohnutky směšné a hlavně jak zkreslují realitu.

V každé společnosti, v Česku i v Británii, existuje kontrakultura, která si uvědomuje, že Czechland/England/Scotland není středobodem kulturního/průmyslového/historického kosmíru. Kontrakultury nastavují každé společnosti zrcadlo, které je stejně nepravdivé, jako namyšlené názory většinové společnosti. Pravda bývá, přirozeně, někde uprostřed.


V Česku je hromada lidí (kontrakultura), která věří (tak jako kdysi já sám), že England/USA jsou opravdovými tvrdě kapitalistickými a liberálními režimy, kde není místečka pro nějaké socialistické změkčilosti. Kontrakultura, která sní o England jako o Svaté zemi, plné inspirace. Netvrdím, že vnímám England jako zaprděný korporátně/socialistický rybník typu Spolkové Republiky Německo, nicméně je fakt, že (nejen) mé sny o tvrdě liberálním, neregulovaném a svobodném britském světě jsou ty tam.


V England naopak existuje kontrakultura, která nenávidí vlastní zemi. Kapitalismus a liberalismus jsou pro ně nadávky nejhrubšího zrna. Jsou to v zásadě (dle mých omezených zkušeností) docela fajn lidé, nicméně jsou to přinejším stejní snílci, jakým jsem byl já sám před pár lety - jen v opačném gardu.


STALO SE včera, 14. března 2k8:


Zvoní mi telefon. Dobíhám z koupelny, doufám, že mi volá nějakej novej zákazník. Nezavadil jsem už pár týdnů o pořádnej kšeft, moje konto se tenčí a reálně hrozí, že budu muset potupně začít znovu chodit k Simonovi do práce. Shit!

Na display vidím KATE. Nechávám jí vyzvonit do zmeškanýho hovoru.

Je jasný, že z mý bejvalý milenky se nestal můj nový zákazník. A také je dost nepravděpodobný, že se Kate po měsíci přeorientovala z lesboidní atraktivní slečny na potenciální cíl mého věčně neukojeného chtíče. Pamatuju si dodnes, jak přesvědčivě mi na Camdenu vysvětlila, co a jak cítí k chlapům/ženám ... a potažmo ke mě.


Nicméně ... červíček testosteron mi začal nahlodávat šedou kůru mozkovou. Kate je (tedy pro mě - byla) šíleně divoká šelmička, na kterou se nezapomíná. A i kdyby se stala ortodoxní lesbou, která pohrdá vším, co má jen náznak penisu, je Kate osobnost, ryzí originalita a inteligence zabalená v krásným hardware (těle).

Vytáčím její číslo a v duchu uvažuju, jestli nedělám chybu.


"Ty jsi mi volala, Kate?? Promiň, já byl s kamarádkou v kavárně nechal jsem si phone v autě....", Lžu jak rudý právo. Nemůžu Kate přece říct, že jsem skoro na mizině a čekám na spásnej kšeft, kterej (zas na krátký čas) vyřeší moje finanční problémy. Nemůžu jí přece říct, že v posledních týdnech se zahrabávám ve svých depresích doma - páčto když jsem doma, tak neutrácím peníze.


"S jakou kamarádkou?" odpovídá Kate. Jsem rád, že moje odporná lež vyprovokovala alespoň náznak žárlivosti.


Po krátkém smečování typu, kdo, s kým, kolikrát a jak Kate odkrývá své úmysly: "Ehm, nešel by si se mnou na přednášku?"

"Přednášku?? O co jde?" šel bych s ní kamkoli, jen nechci vypadat jak hladovej neukojenej vlk.


"Ehm... moji kamarádi pořádaj promítání pár nezávislejch politickej filmů a bylo by fajn kdybys tam šel se mnou."

Na to se nedalo říct "ne". Kate se vůbec nedá říct "ne".


Večírek se konal kousek od Holbornu v centru Londýna. Mrňavej sklep, kterej by mohl být docela dobrým kuřáckým klubem, kdyby v Británii neplatil zákaz kouření ve veřejných prostorách. Uvnitř asi 40-50 povětšinou velmi mladých lidí.


Nejdřív se promítal nějaký film o bushově válce proti Iráku. S tím jsem docela souhlasil, irácký tažení je podle mě velká prasárna Západu. Název filmu jsem ale zapomněl.


Pak následovala ultralevičácká kritika kapitalistickýho systému prostřednictvím dokumentu "Otroci kapitálu". Dost naivní pohled na věc, chvílemi jsem si mohl vykroutit hlavu nesouhlasem. Když tenhle levičáckej pamflet skončil Kate mě nečekaně představila publiku: "Můj kamarád Martin se narodil v socialistickém Československu, takže by nám o výhodách socialismu mohl mnohé říci."


No čuměl jsem jak vrána. Míchají se ve mě sobecký a intelektuální pohnutky. Sobecky se chci zalíbit Kate a říct to, co se ode mne očekává.

Ta charakternější část mý osobnosti však převážila a tak jsem řekl, co si opravdu myslím: "Podívejte, ono je pěkný snít o krásným socialistickým nebo komunistickým světě. Já si to období pamatuju jen matně, protože mi bylo 12, když se režim změnil. Nicméně, kdyby byl socialismus v mý zemi dodnes, tak bych tu s váma nebyl. Komouši by mi nepovolili vycestovat. A pro svý názory, výstřední chování a zjev, bych byl pravděpodobně ve vězení. Sice v socialistickým vězení, ale ve vězení. A ubezpečuju vás, že socialistický vězení nebyl žádnej med. Takže já si myslim, že jsme dneska možná otroky kapitálu, spotřeby a konzumu, ale to je tisíckrát lepší, než být otroky přestárlých budižkničemů, kteří kdysi pod krásnými slovíčky o rovnosti, svornosti a bratrství uzurpovali v socialistických zemích, včetně té mé, moc."


Ještě než jsem domluvil, bylo mi jasný, že jsem Kate zklamal, stejně jako většinu osazenstva. Co si ty naivkové sakra myslí, říkám si pro sebe.


"No, Martin má na všechno velmi osobité názory, které nevyjadřují většinové postoje. Většina lidí v socialistickém Československu měla jistě názor opačný." snažila se Kate zachránit situaci. A já jsem nezmohl na sebemenší reakci. Připadal jsem si jak v 31.-díle majora Zemana. Double shit!


Následovalo promítání ještě jednoho dokumentu o moderním bankovnictví ... Tenhle animovaný film je sice také šmrncnutý socialistickými bull-shit ideály, ale docela poučný. A, jestli se tomu dá věřit (což si nejsem jistý), tak je to dost děsivý.

Dokument je ke shlédnutí ZDE.

Kdo rozumíte makroekonomii, prosím, posuďte, jestli na tom může být něco pravdy.





DODATEK

Odcházeli jsme krátce po půlnoci, a skoro všichni na mě koukali, jak na agenta CIA, kterej přišel rozvracet jejich socialistický ideály.

"Kate, zlobíš se, za to co jsem řekl??"
"Eh... blázne, jsem ráda, že si řek' co si myslíš"
"...hmmmm, fajn. A hele, Kate jseš si pořád jistá, že jsi lesba"??

Místo odpovědi mě začala líbat.
Já jsem naslepo odemk' auto a rychle jsem pochopil, že Kate si rozhodně jistá není.
Jestli nás někdo viděl, tak jsem moc rád, že na nás nezavolal mravnostní policii.


HAUGHT

Autor: martin dobrovsky | sobota 15.3.2008 12:38 | karma článku: 22,22 | přečteno: 2830x
  • Další články autora

martin dobrovsky

mp& Nihilists

NIHILISM = Philosophical doctrine suggesting the negation of one or more putatively meaningful aspects of life. Most commonly, nihilism is presented in the form of existential nihilism which argues that life is without objective meaning, purpose, or intrinsic value.

5.11.2011 v 4:24 | Karma: 5,14 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ostatní

martin dobrovsky

Pionýrky Mňau Mňau.

Miluju vánoční firemní večírky. Většinou se tam šokujícím způsobem odhalí temné a temnější stránky osobnostně slabších jedinců, zvláště pak dívek a mladých žen žijících osaměle, nebo v neuspokojivém partnerském vztahu. Co si budem‘ povídat, ve věkové kategorii 20 – 30 to čítá takových 70% „žeber“. Je radost pracovat v naší firmě, nutno dodat.

16.1.2011 v 14:43 | Karma: 14,65 | Přečteno: 2502x | Diskuse| Cestování

martin dobrovsky

Kdo bude uklízet chodník senátora Kubery?

Pan senátor (a primátor) Jaroslav Kubera patří mezi těch několik málo zjevů na naší politické scéničce, který stojí za pozornost. Fascinuje mne už jeho lehce rachitická postava, pro vášnivé kuřáky tabáku dosti typická. Dlouhodobě také sleduju jeho boj proti nekouřícím fašistům. Baví mne, jak jako jeden z mála z vrcholných politiků, Kubera nepodlehl nacizoidnímu fetiši posledních 20-ti let – hru na dokonalost. Kubera se za svou neřest nestydí!

19.12.2010 v 12:10 | Karma: 18,89 | Přečteno: 1608x | Diskuse| Ekonomika

martin dobrovsky

Vzpomínky na Amsterodam.

Do života (a hlavně do bytu) se mi dost přidrzle nacpala nějaká Lucie M. Nejodpornější na Lucii byl počínající alkoholismus (ve 20-ti letech!) a rozvinutá nadváha. Občas je těžší se ženy zbavit, než ji získat. A byvše tehdá 21-ti letým nezkušeným jinochem, nevěděl jsem jiné cesty než ukončit nájemní smlouvu a vydat se do nejisté ciziny: Přes Síť jsem dohodnul práci v Amsterodamu.

14.12.2010 v 23:03 | Karma: 11,87 | Přečteno: 1467x | Diskuse| Cestování

martin dobrovsky

Jaký bude rok 2011 v globální politice?

Všeobecně převládne děsivý klid před bouří. Hospodářská stagnace bude uplacenými analytiky vykládána jako konec krize a počátek nového růstu. Uvnitř západních kultur bude dále pokračovat ústup před kulturami cizími. Vše začne směřovat k rozpadu Eurozóny.

4.12.2010 v 18:28 | Karma: 13,37 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2731x
[martin dobrovsky]


webpage counter