Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nezabiješ! Nepokradeš! Nezahulíš?

V posledních týdnech jsem měl několik nutkání napsat text na toto velmi kontroverzní téma. Nejprve jsem se dočetl, že česká Policie stíhá překladatelku Bushku Bryndovou za konopné mastičky. Později jsem byl překvapen, že Nejvyšší soud osvobodil ženu z Ostravska za podobný delikt - experimentování s léčebným efektem cannabis. No ... a dnes jsem se dozvěděl, že každý kdo dává přednost nealkoholovým drogám půjde do pekla! To byla příslovečná poslední kapka. Podívejme se však na problematiku drogové prohibice neemotivním pohledem ekonomů.

 

Evropská nakročení


Státy západní Evropy se stavějí k drogám velmi obdobným způsobem. Drogy, s výjimkou kofeinu, alkoholu a nikotinu jsou postaveny mimo zákon, nebo na jeho hranu. Všude je postihován obchod s drogami, v některých zemích je zákonem potíráno i vlastní držení drog pro osobní potřebu.
Výjimky jsou v Evropě v zásadě jen dvě nebo tři: Nizozemské království, Švýcarská konfederace a malá oblast v centru hlavního města Dánska - Christiania.

 


O Nizozemském liberálním přístupu a praxi k měkkým drogám slyšel snad každý. Málo se však ví, že marihuana nebyla v Holandsku nikdy legalizována v tom pravěm slova smyslu. Radnice (místní samospráva) má právo vydat licenci tzv. coffee shopům, ve kterých se jinak velmi striktní protidrogové zákony neuplatňují. Zkrátka i v Nizozemí je marihuana NELEGÁLNÍ, jsou však místa (coffee shops), kde na základě podzákoných norem nizozemská policie zavírá oči.

Pár dalších faktů o "holandském modelu":
- prodej je omezen na 5g/osobu/den
- v coffee shopech se nesmí prodávat alkohol, buď můžete chlastat, nebo kouřit, nikoli obojí
- pěstování či dovoz marihuany je v Holandsku nelegální, takže je záhadou, kde se tráva v coffee shopech vlastně bere (padá z nebe?)
- podle oficiálních dokumentů by jste jako cizinci vůbec neměli do coffee shopu vkročit, jde o to, že tento model byl původně vytvořen pouze pro nizozemské "narkomany"


Obdobný přístup zvolilo Švýcarsko - marihuana se smí ve Švýcarsku prodávat, ale nesmí se (dle zákona) kouřit. Oba státy se tímto vykutáleným způsobem snaží vyrovnat s problematickými mezinárodními dohodami, které zakazují legalizovat drogy (zejména Dohoda o omamných látkách z roku 1961).

 


Konec drogové diskriminaci!


Než se podíváme podrobněji na čistě ekonomickou stránku věci, ještě malé odbočení. Žijeme (naštěstí) v době, kdy je jakákoli forma diskriminace považována za projev idiotství či neslušnosti a v některých případech je diskriminace dokonce trestná.

 


Nechápu, proč ještě nikoho nenapadlo, že se stále s posvěcením zákonů dopouštíme diskriminace na základě drogových preferencí.

 


Máte-li rádi pivo, víno nebo kořalku jste ctihodným občanem. Preferujete-li místo alkoholu marihuanu, jste zločinec, fetka, narkoman.

 


Neuražte se milí protidrogový bojovníci, ale mě to přijde stejné jako stíhání homosexuálů, za to že preferují trochu jiný sex. Nadávaní lidem do narkomanů je stejné jako ponižování druhých takovými slovy, jako je "buzerant", "cikán" nebo "negr".


Ekonomický pohled - aneb kolik vyděláte na legalizaci drog vy, co "drogy" neberete

Začněme příklady z praxe, kterými jsem uvedl tento text.


Bushka Brydnová (BB) byla obviněna z výroby drog, protože si vyráběla mastičky z konopí. Pravděpodobně ji někdo udal, možná se naše slavná policie dopátrala tohoto faktu vlastním úsilím.

Představuju si:
- někdo udá BB na policii, Policie o tom sepíše záznam
- dále vidím dva tři policajty, kteří na základě udání vezmou policejní feldu a jedou udělat do bytu BB šťáru
- později si BB pozvou k podání vysvětlení
- ještě později si ji pozvou znovu, aby ji předali obvinění, na kterém usilovně pracoval jeden až dva policisté celé dopoledne (obvinění je slohově velmi náročný úkol)
- věc jde dále ke státnímu zástupci, který připraví obžalobu
- no a pak se na scéně objeví ještě soudce, přísedící, zapisovatelka, advokáti atd. atd.


A TOHLE VŠECHNO PLATÍTE ZE SVÝCH DANÍ I VY, CO DROGY NEBERETE!!! Platíte policisty, státní zástupce, soudní aparát, benzin do policejních aut, pronájem kanceláří atd. Pokud bychom legalizovali marihuanu, pak část policistů, soudců, státních zástupců ... můžeme propustit (ušetříme na jejich platech), nebo je převést na užitečnjší práci (co třeba stíhat zloděje a násilníky?).

 


Přípomínám, že v druhém, na začatku zmíněném případu (žena z Ostravska) se problém dostal až k Nejvyššímu soudu. Není to směšné?? A hlavně - není to zbytečné plýtvání veřejnými penězi a časem státních zaměstnanců???



Další ekonomické přínosy legalizace drog:


+Legalizace výroby, distribuce a regulovaného prodeje omamných látek by zvýšila daňové výnosy a zaměstnanost. Zatímco dnes je pěstitel vína solidním a váženým zaměstnáním (nebo podnikáním, dokonce se státní podporou), po legalizaci by stejně slušnou kariéru mohl dělat pěstitel/zpracovatel kvalitní marihuany. Nevidím velký rozdíl mezi vinařem a "marihuánařem", vy ano?? Určitá skupina lidí, by zkrátka nemusela být na podpoře, našla by si místa v marihuanovém průmyslu a ze svých platů/zisků by ještě platitila daně.

 


+Prodej drog by měl být zdaněn obdobně, jako dnes daníme alkohol a cigarety - dodatečnou spotřební daní. Každá droga by měla být zdaněna úměrně své společenské nebezpečnosti/návykovosti/toxicitě. Přípouštím, že užívání jakýchkoli drog může společnosti přinášet dodatečné náklady v podobě zdravotních výdajů, proto je správné aby tyto náklady byly zaplaceny uživateli drog. Dokud budou drogy nelegální, tak uživatelé nezaplatí společnosti ani halíř. A to jistě není dobře.

 


+Pokud bychom drogy (zejména marihuanu) legalizovali IHNED nebo v blízké budoucnosti, získali bychom dodatečné příjmy z tzv. drogové turistiky. Místo opilých agresivních Angličanů bychom v Praze potkávali vysmáté turisty z celého světa, kteří by jinak naši zemi nenavštívili (a neutráceli zde své peníze). Mimochodem, je prokázáne, že marihuana tlumí v drtivé většině případů agresivní chování - oproti alkoholu.

 


+Drogové mafie, kterým současný stav vyhovuje nejvíc by přišli o významný zdroj přijmů. Drogy by vyráběl státem licencovaný průmysl, který by státu platil daně. Mafie a kriminální gangy by měly méně peněz, takže i výdaje státu na boj s mafiemi by měly teoreticky poklesnout.

 


+I při tvrdém zdanění drog (spotřební daní) by drogy byly minimálně o polovinu levnější. Mafie si účtuje nehoráznou rizikovou přirážku, která by po legalizaci odpadla (odpadlo by riziko vězení pro hráče na drogovém trhu). Stát a obchodníci by garantovali množství a kvalitu prodávaných substancí, tedy něco co je na černém trhu sci-fi. Dalším, z levněších a kvalitnějšich drog vyplývajícím přínosem, by bylo snížení tzv. drogové kriminality. Milovník nealkoholových (zejména tvrdých) drog si často vypomáhá krádežemi, či jinou trestnou činností, protože drogy jsou (díky prohibici a černému trhu) předražené a nekvalitní. Prostě nemá na své drogy peníze. Po legalizaci drog by zcela vymizeli narkomanské krádeže v obchodech, protože drogové záliby by pro uživatele neznamenali propad na sociálně-ekonomické dno, jak je tomu v mnoha případech dnes. Obdobně by došlo k vymizení nechtěných předávkování, či otrav z důvodu špatné kvality drogy = úspory pro zdravotní systém.



Kdo tady nebere drogy??

Uznávám, že s neřestmi, ať již jsou státem povolené / zákazané, by člověk měl bojovat. Ale upřímně podívejte se kolem sebe: Kolik z nás si vystačí se svým rodiným a pracovním životem, aniž by se občas nějaké té neřesti nedopustili??

Téměř všichni pijeme kávu.

Většina českého národa občas/méně občas pije alkohol. Alkohol je (dle lékařů) tvrdá droga.

Nemalá část obyvatelstva kouří cigarety.

A i ty světlé výjimky co nepijí, nekouří a nekafují mají obvykle nějakou neřest. Třeba blondýny jako pan president.

Zkrátka kdo jste bez viny, zvěte mne narkomanem.

Kdož jste bez viny, posílejte mě do pekla.

Ostatní, prosím, alespoň přemýšlejte.

 


DODATEK - otázka pro Svatý Stolec:

Půjdu do pekla za to, že občas kouřím jointy, zatímco můj soused, těžký alkoholik, půjde do nebe???


DODATEK 2:

Tento text nebyl psán pod vlivem žádných drog. Vstávám dnes pozdě, takže si teprve jdu uvařit první kafe.


DODATEK 3 - zdroj informací:

zpravy.idnes.cz





HOUGHT

 

Autor: martin dobrovsky | úterý 11.3.2008 15:51 | karma článku: 29,03 | přečteno: 3546x
  • Další články autora

martin dobrovsky

mp& Nihilists

NIHILISM = Philosophical doctrine suggesting the negation of one or more putatively meaningful aspects of life. Most commonly, nihilism is presented in the form of existential nihilism which argues that life is without objective meaning, purpose, or intrinsic value.

5.11.2011 v 4:24 | Karma: 5,14 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ostatní

martin dobrovsky

Pionýrky Mňau Mňau.

Miluju vánoční firemní večírky. Většinou se tam šokujícím způsobem odhalí temné a temnější stránky osobnostně slabších jedinců, zvláště pak dívek a mladých žen žijících osaměle, nebo v neuspokojivém partnerském vztahu. Co si budem‘ povídat, ve věkové kategorii 20 – 30 to čítá takových 70% „žeber“. Je radost pracovat v naší firmě, nutno dodat.

16.1.2011 v 14:43 | Karma: 14,65 | Přečteno: 2502x | Diskuse| Cestování

martin dobrovsky

Kdo bude uklízet chodník senátora Kubery?

Pan senátor (a primátor) Jaroslav Kubera patří mezi těch několik málo zjevů na naší politické scéničce, který stojí za pozornost. Fascinuje mne už jeho lehce rachitická postava, pro vášnivé kuřáky tabáku dosti typická. Dlouhodobě také sleduju jeho boj proti nekouřícím fašistům. Baví mne, jak jako jeden z mála z vrcholných politiků, Kubera nepodlehl nacizoidnímu fetiši posledních 20-ti let – hru na dokonalost. Kubera se za svou neřest nestydí!

19.12.2010 v 12:10 | Karma: 18,89 | Přečteno: 1608x | Diskuse| Ekonomika

martin dobrovsky

Vzpomínky na Amsterodam.

Do života (a hlavně do bytu) se mi dost přidrzle nacpala nějaká Lucie M. Nejodpornější na Lucii byl počínající alkoholismus (ve 20-ti letech!) a rozvinutá nadváha. Občas je těžší se ženy zbavit, než ji získat. A byvše tehdá 21-ti letým nezkušeným jinochem, nevěděl jsem jiné cesty než ukončit nájemní smlouvu a vydat se do nejisté ciziny: Přes Síť jsem dohodnul práci v Amsterodamu.

14.12.2010 v 23:03 | Karma: 11,87 | Přečteno: 1467x | Diskuse| Cestování

martin dobrovsky

Jaký bude rok 2011 v globální politice?

Všeobecně převládne děsivý klid před bouří. Hospodářská stagnace bude uplacenými analytiky vykládána jako konec krize a počátek nového růstu. Uvnitř západních kultur bude dále pokračovat ústup před kulturami cizími. Vše začne směřovat k rozpadu Eurozóny.

4.12.2010 v 18:28 | Karma: 13,37 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2731x
[martin dobrovsky]


webpage counter